​Is personal finance online veilig?Door Michiel de Vries

Als particulier kan je praktisch al je bankzaken online regelen. Ook een levensverzekering of een hypotheek kan je al online afsluiten. Maar is dit allemaal wel veilig?

In de toekomst zullen meer systemen aan elkaar gekoppeld worden zodat iedereen zijn eigen financiële gegevens kan inzien en veilig kan delen. Net zoals je nu bij Facebook kan kiezen wie jouw foto's en verhalen kan lezen, kan je bij je bank aangeven wie je rekeninggegevens mag inzien of wat je persoonlijke financiële situatie is. Bij het afsluiten van een hypotheek kan een financiëel adviseur loongegevens, kadastergegevens en bestaande verzekeringen combineren om eenvoudiger een advies te geven zonder dat je alle mappen met gegevens mee hoeft te slepen en informatie bij elkaar moet puzzelen.

Bij het bezoeken van de website van een bank of adverteerder weet iedereen waar hij op moet letten. Kijk of er echt [https://]www.bank.nl in je browser staat en of er een slotje zichtbaar is. Bijna iedereen heeft een email ontvangen van zijn of haar bank om alleen in te loggen op de veilige omgeving en nooit zijn of haar inloggegevens af te geven via email of telefoon. Bij de communicatie tussen een bank, een verzekeraar en de overheid moet we meer controleren dan alleen een url.

Om het koppelen van alle gegevens veilig mogelijk te maken moeten er goede afspraken gemaakt worden tussen de leveranciers en de eigenaren van deze data. Als software-ontwikkelaar sta ik midden in deze afspraken. Verloopt de communicatie veilig? Hebben we toestemming om deze data te delen? Bewaren we niet te veel persoonlijke informatie? Voldoen alle gemaakte afspraken aan de relevante wetten?

Hoewel we zien dat gemaakte afspraken omtrent veiligheid duidelijker worden. Blijft dit een vraagstuk dat knaagt. Waar ligt de grens tussen het goed willen bedienen van de klant en het overschrijden van de privacy? We weten beter welke informatie relevant is en hoe we processen moeten inrichten die aan diverse eisen voldoen. Maar wie bepaald die eisen? Persoonlijk vind ik dat niet alleen de business de bepalende factor moet zijn, maar dat ontwikkelaars hierin ook een belangrijke rol spelen. Uiteindelijk zullen de mensen achter de knoppen de mogelijkheden moeten onderzoeken en dat eventueel ook implementeren.

Nieuwe wet- en regelgeving van 2021

Lees verder
Loading…