Kunstmatige intelligentie actief in de financiële wereldDoor Mesa Jajan

Ik gaf al eerder een uitleg over de toepassing van kunstmatige intelligentie oftewel a.i (artificiële intelligentie, a.i) in het dagelijks leven. Sinds kort wordt a.i ook al toegepast in de financiële sector.

In deze post vertel ik over twee voorbeelden die ik onlangs tegenkwam. Om te beginnen met UBS die afgelopen jaar het technologiebedrijf Sqreem heeft aangenomen. Sqreem kan grote hoeveelheden data extraheren om vervolgens op maat gemaakte content naar de klant te sturen. De klant kan dit op verschillende manieren ontvangen zoals op de mobiele telefoon en de tablet. UBS wil deze dienst inzetten in Azië zodat hun klanten toegang krijgen tot de markt die relevant is voor hun investeringen.

Op het gebied van persoonlijk financieel management is er sinds kort Wallet AI, een start-up uit San Francisco. Het idee erachter is simpel. Overal waar de mens zich beweegt, laat hij data achter. Tel daarbij onze social media gedrag op en je hebt een duidelijke kaart van het leven van een individu. Wallet AI beloofd jou te monitoren en jou te adviseren op het gebied van financiële beslissingen waar nodig. De vragen die bij mij rijzen bij dit soort apps zijn: "is mijn data wel beschermd? Wie kan mijn data allemaal inzien? Kan een app echt betere beslissingen nemen"? Hierop zal ik hoogstwaarschijnlijk alleen een antwoord krijgen als ik het zelf uitprobeer.

Bij onze westerburen is een aantal weken een beslissing genomen door de British Financial Conduct Authority (FCA) wat betreft a.i bij het uitgeven van financieel advies. Het is nu mogelijk voor platformen zoals Yseop om geautomatiseerd advies aan klanten te verlenen. Op deze manier kunnen de klanten met een laag investeringsbedrag persoonlijk advies ontvangen terwijl de banken nu eindelijk aandacht kunnen geven aan deze groep.

Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen omtrent a.i in de Nederlandse financiële sector. De mogelijkheden liggen er, nu nog de sprong in het diepe wagen.

Hoe zet je een markt op z'n kop?

Lees verder
Loading…