Kunstmatige intelligentie?Door Mesa Jajan

Weet jij al wat kunstmatige intelligentie is oftewel artificiële intelligentie? Ik zal in deze korte samenvatting een uitleg geven om je up-to-date te brengen.

De twee stromen binnen ai zijn automatisering en robotisering van werk. Deze post geeft een korte samenvatting over ai in de automatisering. Hoe a.i uit data persoonsgerichte informatie ophaalt. Hierbij rijst natuurlijk de vraag wat nou precies het woord intelligentie in deze context inhoudt. Persoonlijk vind ik dat zodra een computer net zo slim is als een mens of nog slimmer, dat je dan zeker van intelligentie mag spreken. In mijn vakgebied als Business Intelligence engineer zie je hoe een database conclusies oplevert aan de hand van algoritmes die in miljoenen regels naar verbanden zoeken. Als een mens dit met de hand had gedaan dan durf ik met zekerheid te zeggen dat hij er maanden over had moeten doen en wellicht dan ook nog fouten had gemaakt.

A.i komt ook voor in jouw directe omgeving en wel voornamelijk op je tablet, computer of smartphone. Als ik naar mijn eigen apps kijk, kan ik al een verzameling opnoemen: Swiftkey, Shazam en Googletranslate. Dit zijn allemaal apps waarbij ik informatie opvraag en een algoritme door een database heen gaat zoeken naar de informatie die voor mij van belang is en toont het. Een verjaardagen-app doet het zelfs door middel van mijn vooraf ingevulde instellingen, zo wil ik bijvoorbeeld drie dagen van te voren weten wanneer iemand jarig is. Deze apps zijn in het leven geroepen om de consument zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Toch zit de consument er niet altijd op te wachten. Zo zijn er webwinkels die onthouden welke producten je bekeken hebt of gekocht en de volgende keer dat je op dezelfde site komt wordt je gespamd met informatie over die producten. Dit soort informatie komt dan ook tevoorschijn terwijl je op andere pagina's surft. En dan maar niet te spreken over de mailbox die vaak overloopt van de persoonsgerichte spam.

De technologie heeft zich enorm ontwikkeld de afgelopen jaren rondom a.i, maar is nog lang niet klaar. Binnen de financiële sector worden voor enorme bedragen technologiebedrijven aan het werk gezet om de klant beter tot dienst te zijn. Welke innovatie technologieën dat zijn, kun je in dit artikel lezen.

Wat moet je doen voor jouw gewenste pensioen?

Lees verder
Loading…