Wat doe ik met mijn vrijvallende lijfrente?Door Daan Wonnink Rene Frankena

Bereken jouw vrijvallende lijfrente in het Omnilab!

Als consument kun je steeds meer dingen zelf eenvoudig regelen. Ik heb een app op mijn telefoon waarmee ik de Philips Hue lampen kan bedienen. Apps waarmee ik eten kan bestellen, en weer andere waarmee video’s en muziek kan casten naar apparaten in mijn hele huis. Ook voor mijn bankzaken heb ik meerdere loketten waar ik terecht kan. Op mijn telefoon met bankieren apps en in online omgevingen. Maar complexe financiële vraagstukken zijn moeilijk in dit soort apps onder te brengen. Dat terwijl technologie meer dan ooit kansen biedt om het inrichten van financiën leuker, makkelijker en efficiënter te maken. Daarom ontwikkelen we bij Omniplan Personal Finance oplossingen waarmee we precies dit willen bereiken.

Testen en verbeteren in het Omnilab

Omdat wij willen leren van eindgebruikers van onze producten, hebben we het Omnilab in het leven geroepen. In het Omnilab plaatsen we verschillende tools, soms in een bèta variant, soms in een iets verder stadium. De tools in het lab zijn continu aan verandering en verbetering onderhevig: al experimenterend met gebruikersfeedback komen we uiteindelijk tot het beste resultaat. We testen diverse ontwerp principes zodat al onze oplossingen kunnen worden verbeterd.

Vrij en koppelingen

Jaarlijks expireren er duizenden lijfrentepolissen en daarmee komt er voor miljarden aan lijfrentekapitaal vrij. De eigenaar van zo’n lijfrente moet een beslissing nemen over dat vrijkomende kapitaal. Dat brengt lastige vragen met zich mee: nu uitkeren of toch uitstellen? En in dat geval: hoe lang uitkeren en met welke hoogte? De juiste keuzes maken, vraagt om goed inzicht in het verwachte inkomensverloop.

Om het juiste inzicht te creëren in het verwachte inkomensverloop, is het belangrijk om de juiste gegevens te gebruiken. Vaak vormt de daarvoor benodigde inventarisatie een drempel voor gebruikers. Daarom zien we het eenvoudige gebruik van brondata als een belangrijk middel om drempels voor de consument te verlagen. Het gebruik van deze brondata willen we natuurlijk wel op een veilige manier implementeren. Daarom experimenteren we in VRIJ  met de toepassing Ockto voor het verzamelen van de benodigde data. Via Ockto worden gegevens opgehaald bij mijnoverheid.nl, mijnpensioenoverzicht.nl en het UWV. Belangrijk om  te weten: de opgehaalde gegevens worden door zowel Ockto als VRIJ niet opgeslagen.

 

Met de verzamelde gegevens kun je als gebruiker in VRIJ spelen met de startdatum, de looptijd en de hoogte van de uitkering. Omdat VRIJ ook rekening houdt met inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden krijg je goed inzicht in de mogelijkheden van je vrijvallende lijfrente. Als je vervolgens tevreden bent met jouw configuratie, dan zie je drie aanbieders zien die het bijpassende product leveren. Het vergelijken van productaanbieders is belangrijk, want de markt biedt grote verschillen in de hoogte van de uitkering. Voor die vergelijking maakt VRIJ gebruik van een koppeling met MoneyView, specialist op het gebied van financiële productvergelijkingen. Zo kan de gebruiker aanbieders vergelijken op basis van de maandelijkse uitkeringshoogte.

Geinteresseerd in VRIJ?

VRIJ is vanaf nu tijdelijk als bèta versie beschikbaar in het Omnilab. De applicatie VRIJ is als whitelabel product beschikbaar voor financieel dienstverleners die actief zijn in de markt voor vrijvallende lijfrente.

Interesse in VRIJ? Neem contact op met Omniplan.

 

 

Omniplan & Customer Success Management

Lees verder
Loading…