Wat moet je doen voor een goed pensioen?Door Marisca van den Berg

Wat moet je doen voor een goed pensioen?

Pensioen is voor veel van uw klanten een onderwerp dat weinig tot de verbeelding spreekt. Erover nadenken wordt vaak uitgesteld. Hierdoor kan het voor de adviseur soms moeilijk zijn om het onderwerp op de agenda van de klant te krijgen. Daarom hebben wij een aantal stappen opgesteld die de drempel bij uw klant kan verlagen om toch aan de slag te gaan: de 10 stappen op weg naar een goed pensioen! Wij zijn natuurlijk heel benieuwd wat u als adviseur van Omniplan nodig heeft om uw klant goed te helpen bij het doorlopen van de stappen! Wilt u daarover verder praten? Neem dan contact op!

Een goed pensioen in 10 stappen.

  1. Begin op tijd

Als je een jaar of 45 bent heb je ruim de tijd om een plan te maken en uit te voeren.

  1. Inzicht

Breng in kaart wat je hebt opgebouwd en nog gaat opbouwen. Denk hierbij aan je spaargeld, je pensioen, je huis, etc.

Nu weet je wat je hebt.

      3.  Doelen

Bepaal je doelen, wanneer je ze wilt bereiken en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Wees zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld: als ik 67 jaar ben, wil ik een jaar rondreizen door Indonesië. Mijn huis in Nederland wil ik aanhouden.

  1. Afbouw

Maak een plan om je werkzame leven (geleidelijk) af te bouwen en je gepensioneerde leven op te bouwen. Financieel (deeltijd werken of eerder stoppen), maar ook sociaal, fysiek en emotioneel.

  1. Uitgaven

Kijk goed naar je uitgaven na pensioen. Welke uitgaven stoppen? Bijvoorbeeld de kinderen die de deur uitgaan? En welke komen erbij? Zorgkosten?

Nu weet je wat je nodig hebt.

  1. Maatregelen

Een klein groepje Nederlanders bouwt voldoende op voor alle doelen en verwachte uitgaven, maar de meeste van onze landgenoten hebben een tekort. Je kunt je doelen bijstellen, of geld gaan reserveren. Of een combinatie daarvan.   

  1. Wat past bij jou?

Kies een maatregel die bij jou past. Zijn er - in plaats van Indonesië - ook andere mooie plekjes? Ga je leningen aflossen of vermogen opbouwen? Wil je meer risico lopen met kans op meer rendement? Wil je fiscaal voordeel of liever flexibiliteit? Wat zijn de kosten en de opbrengsten? Je financieel planner kan je hierbij helpen.

Nu weet je wat je moet doen.

  1. Doen!

Wij hebben nogal de neiging om het nemen van maatregelen voor later uit te stellen. “Present bias” noemen ze dat in Behavioural Finance. Val niet in die valkuil. Open die rekening en zet die automatische overboeking in gang.

Nu doe je wat je moet doen.

  1. Check

Controleer regelmatig, bijvoorbeeld eens per jaar, of je nog op schema ligt. Een wijziging in de wetgeving of marktomstandigheden kan bijsturen nodig maken. Ook een echtscheiding of juist een ontvangen erfenis kunnen je plannen rigoureus veranderen.

  1. Geniet

Geniet van het gevoel dat je het goed voor elkaar hebt!

Wat moet je doen voor jouw gewenste pensioen?

Lees verder
Loading…