Aflossingsvrije hypotheken: de problematiek, oplossingen en must-do's

Download nu de whitepaper en onderzoeksresultaten!

De risico's rond aflossingsvrije hypotheken

Consumenten die onvoldoende spaargeld hebben om de schuld na het verlopen van de hypotheek in één keer af te lossen, lopen het risico in problemen te komen.  In het ergste, uitzonderlijke geval volgt een gedwongen verkoop van het huis. Ook bij het oversluiten naar een nieuwe hypotheek spelen er risico's.  Veranderingen in de leefsituatie en/of financiële positie van de huiseigenaren - zoals een pensioeninkomen  dat  lager  blijkt  te  zijn  dan  eerder werd verwacht - kunnen ertoe leiden dat de maandelijkse lasten voor een nieuwe hypotheek niet meer kunnen worden gedragen.

De omvang van het probleem

Volgens een schatting van de Nederlandsche Bank heeft ongeveer 35 procent van de  Nederlandse  huiseigenaren  een  hypotheek  die  volledig  aflossingsvrij is en niet gekoppeld is aan een vermogens-opbouwproduct.  Uit onderzoek van banken is naar voren gekomen dat mogelijk 193.000 Nederlandse consumenten met een aflossingsvrije hypotheek een risico lopen. Bij zo'n 90.000 klanten is inmiddels de toekomstige betaalbaarheid van de aflossingsvrije hypotheek getoetst.

Geïnteresseerd in de whitepaper?

Download onze whitepaper inclusief onderzoeksresultaten gratis en ontvang andere relevante informatie over dit onderwerp

* verplicht

Loading…